norhayati's FotoPage

By: norhayati esa

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Monday, 20-Apr-2009 13:55 Email | Share | | Bookmark

DAY 4 ~ 30hb March 2009
Falkirik Wheel

Hari ke 4 ni aku menghala ke Falkirk...nak menengok sendiri teknologi berdasarkan teori Archimedes bagaimana 2 canal atas dan bawah boleh dihubungkan dengan menggunakan tenaga yang minimum.


FALKIRK WHEEL IN ACTIONS....


Sedang memindahkan bot dari canal atas ke canal bawah...














Falkirk Wheel is a rotating boat lift connecting the Forth and Clyde Canal with the Union Canal.






Nak masuk ke Roughcastle Tunnel






Ni view masa nak menuju wheel tu (dari canal belah atas)



Tgh tunggu level air sama rata.....




Ha...penghadang tuk melevelkan air dah dibuka.....maknanya kandungan air dari bot kitaorg ngan terusan dan sama.....




Thursday, 16-Apr-2009 12:56 Email | Share | | Bookmark


DAY 3 ~ 29hb March 2009(Sunday)
EDINBURGH CASTLE & THE MILES



Sampai sudah hari ketiga pengembaraan menakluk Scotland..hari ni cuaca agak menarik...dengan mentari muncul lagik..so kita org dengan berbekakan nasi goreng dan mee goreng....menerobos bandar Edinburgh dengan menuju ke puncak castle.

Sebelum gerak ke Castle..sambil menunggu Kak Zalila bersiap..kita org g jenguk2 kat amusement park tuk member caravan..ingatkan free la kan..sbb kita dah do kat situ...rupanya suma nak main kena token....hampeh tul..






















Lepas kita org ronda lorong MIles tu...nak masuk plak National Museum of Scotland....sebab pree museum tu....tu pasal la bole masuk....hahhaa




La.....derang ni rupanya bkn drive betul2....wayang jek....simulasi....Tipah tertipu....









Tuesday, 7-Apr-2009 14:30 Email | Share | | Bookmark

LE TOUR D SCOTLAND ~ DAY 2 (EDINBURGH)

28hb MAC 2009 (SABTU)


Hari kedua ni sepatutnya kita org plan nak g ronda2 Edinburgh.. tapi bila cek weather forecast...esok (hari Sabtu 28hb March 2009)...ujan.....walaupun yakin bahawa semuanya ada lah kuasa Allah..tapi sebagai langkah berjaga2..kami tukar plan tuk g bandar.....kami tukar plan dengan jelajah yang byk gunakan 4 tayar dari 12 kaki + 16 kaki .... so kurang sikit sejuk dan mengurangkan kerenah anak. So kami decide hari ini nak g St Andrew (terkenal dengan Padang Golfnya)...kemudian diteruskan ke Dundee..(menuju ke Universiti).
Sebelum tu kami lalu dulu di Forth Fail Bridge dan Forth Road Bridge tuk melihat teknologi canggih orang2 dulu ...

Hajatnya sebenonya nak lajakkan ke Aberdeen tapi memandang balik ke Edinburgh driver kena drive more than 3 hours...so maleh ler pulak...so terserempak ngan tesco..apa lagi belanja sikit...tuk msk malam tu....sakan ler kita orang makan mlm tu.
Sambil2 menyambut birthday Iman (anak Kak Zalila). Malam tu caravan kami (kami makan sama2) mewah dengan menu2 dari chef2 handalan.....hahahaha...kari kambing Bangladesh, tomyam Hadnyai, sayur campur Cameron, Caru goreng selimut, telur dadar talam.....berdesup kami makan malam tu.....lajat sungguh makan reramai.....desertnya pulak kek coklat Kak Iman....
Alhamdulillah


Apa pun korang layan jek la...gambar2 kenangan ku di negara orang ni.....Zasss...








Lepas tu kami pon cross forth road bridge tuk menghala ke St Andrew...

















Sunday, 5-Apr-2009 22:51 Email | Share | | Bookmark

LE TOUR D SCOTLAND........

Edisi jelajah Scotland telah pon tiba....3-4 bulan yang lepas aku ngan Kak Zalila dah book caravan 2 bilik utk menjadi istana hinggap aku selama 7 mlm di Edinburgh, Seton Sand. Caravan aku no 95 kak zaa no 97..selang sebuah jek...so ok la...leh makan bergather2.
Penaklukan Scotland bermula pada 27hb Mac 2009 (Jumaat) sehingga 2hb April 2009 (Jumaat juga)....tp bermlm satu mlm lagi di New castle menjadikan percutian kali ini selama 9 hari 8 mlm.
Bermula dengan kronologi pada hari pertama....perjalanan dari Notts..ke Edinburgh..bertolak dari Nottss.. kul 9.45 pagi...sampai di Caravan pukul 4.15 ptg...







bersambung di Day 2....


Thursday, 19-Mar-2009 11:32 Email | Share | | Bookmark


Assalamualaikum semua....

05 March 2009 dan 06 March 2009

N3 kali pendek jek....nak tepek 2-3 gambar jek.....gambar ni masa awal bulan march....derang ada dress up day..sempene 'World book day'...so derang kena dress-up ikut character lam story book...apa lagi la..mesmasing sibuk nak dress up..yg gurl sudah tentu nak jadi princess la...angel la...little red riding hood (betul ke ni?)..hentam je lah labu...
Si kak chik ni nak jadi apa tah ibu lupa la ari tu dia ckp...hud plak taun ni jadik incredible..(taun lepas Darth Vader..dia menang dress up).. Yaya plak dari hari2 melalak g skolah..hari tu semyum simpul jek g skolah..senang jek nak tinggalkan dia..tak de setitik air mata pon...kalo tak habis cikgu2 diterajangnya.....heheheh..start dari tu sampai la hari ni senang jek dia nak g skolah....Alhamdulillah...





[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net